2016. november 18., péntek

Szeptember - Szertelenül program Nyírszőlősön

"Szerteleneül" 
3 napig dolgoztunk a már ismert a Nyírszőlősi Gyermekotthon lakóival, ezalatt 4 foglalkozást tartottunk. Fantsztikus csapat, mintha hazamennénk!
Szeptember 10, 13 24

Nincsenek pontos adatok arról, hány 18 évesnél fiatalabb lehet drogfüggő Magyarországon, de az utóbbi tíz évben egyre fiatalabb korban történik az első kábítószer-használat, így vannak már 14 év alatti aktív használók is. (Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia adata) Az első kipróbálás átlagéletkora 15-16 év, de a szórásban vannak 12-13 évesek gyerekek is. A nevelőotthonokban élő gyerekek fokozott veszélynek vannak kitéve, a szerhasználat mindennapos jelenség,  életük része. ..
Téma: függőségek, prevevenció 

1. felkészítő beszélgetés tapasztalati szakember bevonásával és drámafoglalkozás
2. jelenetsor színészek közreműködésével, drámafoglalkozás
3. feldolgozó foglalkozás fórumszínház eszközeivel, beszélgetések
4. jelenetsor létrehozása a célcsoport tagjaival
Vezető drámapedagógus:  Romankovics Eda
Tapasztalati szakember: Szűcs Zoltán
A programban résztvevő színészek: Bárdi Gergely, Háda Fruzsina, Kőszegi Judit, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina


1. felkészítő beszélgetés és drámafoglalkozások, tapasztalati szakértő
Negyedszerre jártunk Nyírszőlősön, így a közös munka nem nulláról indul; már az első foglakozáson lehetőség volt arra, hogy a szükséges ráhangolódás után részletesen és alaposan körbejárhassuk a témát.  A közös gondolkodás fókuszában a fogalomtisztázás (mi is pontosan a függőség, mit tekintünk annak, milyen függéseket ismerünk) illetve az alkohol drog és gyógyszerfüggés kialakulása tipikus állomásainak (kipróbálás, rendszeres használat, és a  konrol elvesztése, a rászokás ) bemutatása állt. Ez a 4 alkalomból álló projekt sarkalatos pontjavolt; ez segítette,  hogy a továbbiakban közös nyelvet beszéljünk, és mindannyian ugyanazt értsük „ addikció” alatt. A foglalkozás kitüntetett része volt Szűcs Zoltán tapasztalati szakértő bemutatása és az ő beszélgetése a csoport tagjaival. Szűcs Zoltán drámaíró hosszú éveken át volt drogfüggő, majd egy 12 lépcsős rehabilitációs programnak köszönhetően tiszta, és önkéntes segítői munkát is végez. Tapasztalatait számos drámai műben dolgozta fel. Függésben c. díjnyertes ifjúsági előadásunk is az ő egyik műve alapján jött létre!
2. jelenetsor színészek közreműködésével  drámafoglalkozás
A második alkalommal kifejezetten a projekthez készülő jelenetsort mutatunk be a csoportnak, színészeink közreműködésével, amelyek Szűcs Zoltán Addictus c. művének helyzetei és jelenetei alapján íródtak.  A jelenetsor egy dramatikus történet,– Szűcs Zoltán önéletrajzi ihletettségű művének köszönhetően - amelyben 3 már elvonókúrán lévő fiatal sorsát mutatjuk meg;  bemutatva az ő és családtagjaik küzdelmét, orvosok és segítők – a segítők a programban előrehaladó, több éve tiszta függők - erőfeszítéseit hogy kikerüljenek a pokolból. A második alkalommal tudatosítani akartuk a fiatalokkal: ha ki is gyógyulnak a függőségből – életük végéig veszélyeztetettek maradnak – és már soha nem lesz semmi olyan, mint azelőtt. Nem ússzák meg, mint valami kamaszkori kalandot. Rettenetesen nehéz a szembenézés, a beilleszkedés vissza a társadalomba, a „normalitásba”.

3. feldolgozó foglalkozás fórumszínház eszközeivel, beszélgetések 4. jelenetsor létrehozása a célcsoport tagjaival
A feldolgozó foglalkozás lehetőséget nyújtott a néző-résztvevők számára az áldozatokkal való együttérzésre, felkeltete bennük cselekvésvágyat. A fórumszínház sajátosságaiból adódóan a résztvevők kipróbálhattak olyan megküzdési stratégiákat és cselekvési lehetőségeket, amelyek az adott helyzetben valószínűleg nem jutott volna eszükbe.  A foglalkozás során  minél több lehetőséget nyújtottunk a játszva-nézőknek az improvizációra, aktivitásra, beavatkozásra, hogy a választási lehetőségeknél a főhősök „rossz” döntései helyett más, különféle lehetőségeket próbáljanak ki, vagy  állítsanak szembe egymással. Ezáltal ténylegesen a történetet befolyásoló döntéseket hozhattak.


A program lezárásként a csoport tagjai közös alkotási folyamatban vehettek részt; ami egy új (az eddigi jelenetsorhoz lazán kapcsolódó) jelenetsor  közös megalkotása, eljátszása volt. Ezen keresztül a fiatalok újra átgondolhatták  a problémakör által felvetett fogalmakat, a feltárt  krízishelyzeteket, rossz és jó döntéseket, átélheték  és gyakorolhatták a saját, önérdekérvényesítő döntéseket. 



















  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése