2016. november 18., péntek

Kiállok érted Kesztyűgyár - a Pilot folytatása Május 12, 23, 30







A K. V. Társulat 2015/16-os komplex pedagógiai-színházi programja új ifjúsági bemutatónkhoz; a Kiállok érted c. előadáshoz kapcsolódik szervesen.
Téma: emberkereskedelem, prostitúció.
A bemutató óta több nevelőintézet, illetve veszélyeztetett csoportokkal foglalkozó intézmény – köztük a VIII. kerületben működő Kesztyűgyár (Józsefváros Közösségeiért)  - keresett meg minket, amelyek jelezték, hogy nagyon komoly igény van a hiánypótló programra. 

A program vezetője: Feuer Yvette színész-drámapedagógus 
A foglakozások résztvevői:   Száger Zsuzsanna színész, Urbanovits Krisztina színész, Kőszegi Judit színész, Varjú Nándor drámapedagógus-színész, Háda Fruzsina színész

 A szexuális emberkereskedelem áldozatává vált nők többsége gyerekkorában sokszor családon belül bántalmazott, elhanyagolt, sok esetben nevelőotthonokból kikerülő érzelmileg sérült fiatal lány, akiket a futtatók érzelmi manipulációval vesznek rá a prostitúcióra. A probléma visszaszorításához a veszélyeztetett és érintett célcsoport elérése szükséges. Programunk együttműködő partnere; a Kesztyűgyár Közösségi Ház.  Az intézmény 2008. őszétől indította programjait a környékbeli és a budapesti fiatalok számára egyaránt. Multifunkcionális intézményként számos tehetséggondozó programnak, művészi előadásnak, képzésnek, tanácsadásnak ad otthont. Az intézmény programjai által gondozott fiatalok többsége nehéz körülmények közül származik, nehéz életük volt, és a prostitúció , mint veszélyeztető tényező életük része. Együttműködésünk célja: a Kesztyűgyár programjain résztvevő hátrányos helyzetű, beilleszkedési problémákkal küzdő fiatalok (14-18 éves korig) támogatása volt. A veszélyeztetettség kialakulásának megelőzése,  társadalomba való beilleszkedésük elősegítése, esélyegyenlőség javítása egy új, hiánypótló, pedagógiai-színházi  program és drámafoglalkozások keretében.
A 3 alkalmas foglalkozássorozat, a Kiállok érted c. előadással kiegészülve alkotott egy közös programot. A programba résztvevő fiatalok összlétszáma: 40 fő volt, akikkel 2 csoportban, párhuzamosan dolgoztunk, így az egyes célcsoportok létszáma 20 fő volt.


1.felkészítő beszélgetés és drámafoglalkozások
Az első foglalkozás célja a bizalomépítés volt; ismerkedés az érintett célcsoporttal, a résztvevők felkészítése a programra.  A játék biztonságos terepet jelentett a gyerekeknek, így az előkészítés fontos része volt a csoportépítés drámajátékokkal, a társulat színészeinek közreműködésével. A közös gondolkodás fókuszában az önértékelés – döntéshozás illetve a bizalom - érzelmi kiszolgáltatottság – önérdekérvényesítés fogalomköre állt.

2.  „Kiállok érted c. színházi előadás utána feldolgozó foglalkozás

3.  Az előadáshoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozás fórumszínház eszközeivel, beszélgetés

A feldolgozó foglakozáson felidéztük a már megtekintett előadásnak azokat a jeleneteit, amelyeket a csoport tagjai választottak ki. A foglalkozás során  minél több lehetőséget nyújtottunk a résztvevőknek az improvizációra, aktivitásra, beavatkozásra, hogy a választási lehetőségeknél a főhős „rossz” döntései helyett más, különféle lehetőségeket próbálhattak ki, vagy  állíthattak szembe egymással. Ezáltal ténylegesen a történetet befolyásoló döntéseket hozhattak.

A feldolgozó beszélgetések során teret kínáltunk a résztvevőknek hogy a prostitúcióval, veszélyeztetettségükkel kapcsolatban saját kérdéseket tegyenek fel, behozhatták ezirányú saját, személyes  problémáikat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése