2016. december 30., péntek

Kiállok érted - Rákospalota pilot projekt













2 színházi csapat (Bohócok a Láthatáron- K. V.Társulat)  egy civilszervezet (Névtelen Utak Alapítvány)  a Nyírszőlősi gyermekotthon dolgozóival együttműködésben komplex pedagógiai-színházi és társadalomérzékenyítő programot hozott létre; az a Kiállok érted pilot projektet.
A projektben  egyedülálló módon kapcsolódikt egybe és épült egymásra a színházi és szociális szakterület munkája.  3 alkalom során a színházi csapat és szociális szakmai szervezet párhuzamosan dolgozik 2 célcsoporttal; a gyerekekkel tematikus drámafoglalkozásokra épülő  műhelymunka folyik, míg az otthon munkatársainak (nevelők, pszihológusok, fejlesztő pedagógusok) a NUA tart szakmai workshopot, amelyben saját utcai és a rehabilitációs munka során szerzett tapasztalatait és tudását is átadja az otthon dolgozóinak. Színházi és a szociális szakmai szervezetek ilyen összekapcsolását és együttműködését alkalmazó projekt megítélésünk szerint innovatív és unikális.

A  projekt legnagyobb eredménye, hogy innovatív módon kikísérletezett és kidolgozott egy sikeres, és működőképes modellt, amely követhető és alkalmazható más szervezetek számára is. A projekt iránt óriási az érdeklődés a gyerekvédelemben működő szervezetek részéről.
2016 decemberében a Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthonban  valósítottuk meg a pilotot. A színházi szakmai rész programvezetője: Feuer Yvette, a célcsoport létszáma: 9 fő volt. Rákospalotán kifejezetten érintett célcsoporttal dolgoztunk, olyan lányokkal, akiknek nagy része már belekerült a prostitúcióba, vagy egyéb bűncselekményekben vett részt. A programot kifejezetten az intézmény és a lányok speciális igényei szerint alakítottuk, figyelembe vettük, erősségeiket; a nagy nyitottságot a színházi jelenetek eljátszására és az aktivitást a fórumszínházi gyakorlatokban. Velünk párhuzamosan a NUA munkatársai - szakmai vezető:  Radics Katalin – a nevelőknek tartott foglakozást és workshopot. 

A lányokról nem készíthettünk fotót, viszont a foglalkozássorozat után anonim kérdőíveket töltöttek ki, amelyek nagyon tanulságosak voltak számunkra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése