2013. november 20., szerda

Készül a Dermedési Pont

Dermedési pont három színésznővel

2013. november 18.  07:32
Dermedési pont címmel tartanak bemutatót a Független Thália Projekt keretébennovember 26-án a Thália Színházban. A produkciót Rába Roland rendezésében a K.V. Társulat három színésznőjével láthatja a közönség.
A Pedro Almodóvar nőalakjai által inspirált kamaradarab úgy meséli el három nő hétköznapjainak banális, mégis abszurd, egyszerre nyomasztó és vicces történetét, hogy közben számos „komoly" kérdést vet fel. Így előkerül a párkapcsolat, barátság, féltékenység, szexualitás, gyerekvállalás témája női szemmel, illetve az, hogy miért akarunk külföldre menni, vagy ha maradunk, akkor itt leszünk-e hagyva.

A három nő: Urbanovits Krisztina, Száger Zsuzsanna, Bartsch Kata

A három nő: Urbanovits Krisztina, Száger Zsuzsanna, Bartsch Kata

„A K. V. egy női társulat, és ha már független csapat, akkor arra gondoltam, hogy ne egy megírt darabot dolgozzunk fel, hanem foglalkozzunk olyasmivel, ami körülöttünk van. Induljunk ki magunkból" - idézi a Füge Produkció közleményben Rába Roland szavait. A rendező elmondta: a Dermedési pont három nőről szól - Bartsch Kata, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina megformálásában -, akik Pesten élnek és azon gondolkodnak, hogy elmenjenek vagy maradjanak.

„Elsősorban Pedro Almodóvar nőalakjai inspirálnak, mert nagyon szélsőségesek, egyszerre tragikusak és megigézőek, fájdalmasak és kiszolgáltatottak. Jó lenne egy ilyen történetet színházi formában, magyar nőkkel megvalósítani. Olyat, hogy röhögés közben a gyomra is összeszoruljon az embernek" - idézik a rendezőt.

Rába Roland (Fotó: Orlai produkció - Tiszeker Dániel)

Rába Roland (Fotó: Orlai produkció - Tiszeker Dániel)

Az előadás szövege a színészek improvizációin alapul. A munkafolyamat első szakaszában a rendező workshopra hívta a szereplőket, amelyen a legkülönbözőbb témákban születtek rögtönzések - részben saját élményekből kiindulva, részben pedig kitalált helyzetekre építve.

A munkafolyamat második szakasza volt a jelenetek kiválogatása és annak eldöntése, hogy hol van még szükség kiegészítésekre. Ekkor alakult ki a három karakter és a hozzájuk tartozó élet- és eseménysor. A szövegkönyvet Rába Roland és Zöldi Gergely írta. Az előadás díszlete és a jelmez Daróczi Sándor munkája.

A K.V. Társulat 2007-ban jött létre, a női látásmód - a nőket érintő problémák színrevitele, női tabutémák feltárása - témaválasztásaikban, előadásaikban kulcsszerepet kap. Ugyancsak fontos számukra, hogy kortárs problémákról beszéljenek kortárs szövegeken keresztül. A Dermedési pont lesz a társulat 8. bemutatója.


Független Thália Projekt (FTP) novemberig három bemutatóval frissítette a független társulatok produkcióiból összeválogatott programját. A már három éve sikerrel futó egyszemélyes vígjáték, a Telefondoktor, a humoros a Szeret...lek-revü vagy az Ulickaja-művet színpadra adaptáló Rövid mellett a Vidor-fesztiválon a legjobb díszlet díját elnyerőSzentivánéj, továbbá a középiskolákban, fesztiválokon is folyamatosan szereplő A gyávaés az Ady/Petőfi is megtekinthető a Thália Színházban. Utóbbi közönségtalálkozóira olyan kortárs költőket, dalszövegírókat hívtunk meg, mint Erdős Virág vagy Lovasi András, ezzel is bővítve az alternatív színház és más művészeti ágak együttműkődésének lehetőségeit.

A Független Thália Projekt a független, alternatív színházi produkciók, társulatok népszerűsítését igyekszik segíteni azzal, hogy a közönség egy helyen, „normál" kőszínházi közegben találkozhat velük. A projektben számos további bemutató terve szerepel 2014-ben is; ifjú tehetségként Radnai Márk és Vékes Csaba a Thália Színház tehetségkutatójának legjobbjai, és Bodzsár Márk, a FÜGE tavaszi TITÁNium pályázatának kiválasztottja, a nemrég mozikba kerül Isteni műszak rendezője is bemutatkoznak majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése