2013. április 6., szombat

12 hét - Fehér Elephánt kritikája Toptipp.hu

12 HÉT Novák Eszter KV Társulat Nemes Nagy Á. Műv.Szakközép Jurányi


http://toptipp.hu/szinhaz/alternativ.htm#12

Merész vállalkozás! A KV Társulat a fiatalkorú teherbeesés tabutémájához nyúlt, ráadásul gimnazisták ötleteiből, jeleneteiből áll össze a produkció. A Nemes Nagy Ágnes Szakközépiskola OKJ-és tanulóinak munkáit, Jurányis Író-tanítványok közreműködésével, Novák Eszter kovácsolta kerek egésszé.

Az Anyuka rémülten fedezi fel 16 éves "kisfia" zsebében a használt kotont, Apuka féltékenyen kapja rajta nagylányát, a szegény szülők nehezen fogják fel édes gyermekeik nagykorosodását. Örvénylő a forgatag, változatos pózokban esnek egymásnak a párok, a Káma Szutra helyett ma már az internetet böngészik. Két tucat fiatal játssza a frappáns jeleneket, a hitelességet koruk és a saját élmények biztosítják.
"Azt mondta, vigyázni fog!"..., "olyan részeg voltam, nem tudom, ki tette", nincs mentség,a terhességi teszt kettős vonala kíméletlenül jelzi a végzetet. Száger Zsuzsanna anyaként hisztérikus kitörésben tiltakozik, "Te nem lehetsz apa, neked tovább kell tanulnod!", egy másik szülő, Urbanovics Krisztina nagymamai örömökkel vigasztalódik, Chován Gábor beletörődve már a bölcsőt faragja...

A bakfisok és nagykamaszok azonban kételyek között őrlődnek. 200 eurós avagy háromnapos tabletta? Babérlevél-tea, vagy forró mészkőn ücsörgés? Abortusz, vagy a felhőtlen ifjúkor váratlan vége? Tucatnyi képben szembesülünk a nehezen feloldható kérdésekkel, a játszók intenzív jelenléttel teszik kiélezett izgalmúvá a szituációkat.
A fiúk, a felcsinált lányok ügyében, majd' összeverekednek edzés után, a lányok egymást szédítik, vagy éppen jószándékkal támogatják. - Az idő halad, az óra vészjóslóan ketyeg. Már tíz hét múlt el. Ott ülnek a rendelőben. A lány legszívesebben hazamenne, "beszéljük át még egyszer", "de hát mára kaptunk időpontot, legközelebb már kicsúszhatunk a 12 hétből!" Bach szól, - az egészet dermesztő tragikum szövi át, nem azért, mert "Gyilkosság!", nem azért, mert félelmetes a beavatkozás, de mert ilyen szélsőséges helyzetbe kell nagyon fiatal embereknek kerülni. Miért nincs értelmes felvilágosítás?!? Miért nincs ingyenes kondom az iskolákban?!? Miért hárítja mindenki másra a "kényes" kérdések megvitatását?

A kérdések felvetése, a jelenségek széleskörű bemutatása teszi végtelenül fontossá a páratlan vállalkozást. Játsszák el minden iskolában, mutassák meg a felnőtteknek is! Az aktualitáson túl igazi színházi értékeket is hordoz. Himnikus pillanat, mikor a versengő spermiumok leggyorsabbika, győztesen átszakítva a gátakat, ölelésben egyesülve új életet fogan. - De miért így?!?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése