2017. november 20., hétfő

Földi paradicsom ajánló - szinhaz.hu


http://szinhaz.hu/2017/11/09/hogyan_lehet_nonek_es_ferfinak_lenni

Hogyan lehet nőnek és férfinak lenni?

Az idén 10 éves KV Társulat ősbemutatója a nő és a férfi családban betöltött szerepét vizsgálja egy tragikomédián keresztül, a XIX. században egy brit gyarmaton és ma. 
Caryl Churchill: Földi paradicsom (Cloud 9) című darabjának színrevitele magyarországi ősbemutató. Az 1979-es születésű darab abszurd humorú tragikomédia. Az évszázadokon átívelő családtörténet témája univerzális: a nő és a férfi családban betöltött szerepének kérdését két különböző társadalmi közegbe és korszakba helyezve vizsgálja. Az első felvonás egy brit gyarmaton játszódik a XIX. században, a második az 1970-es években valahol Angliában, de a szereplők ugyanazok – a két felvonás között csak egy generációnyit öregszenek. Látjuk őket egy olyan korban, ahol a családi, társadalmi, nemi szerepek megkérdőjelezhetetlenek – és egy olyanban is, ahol ezek mind szabadon és nyitottan vannak kezelve.
Illusztráció (forrás: KV Társulat)
A szereplők személyén, sorsukon és elfojtásaikon keresztül az elnyomás mint univerzális téma jelenik meg: a darab párhuzamot von a gyarmati rabszolgaság és mondjuk a családon belüli szexuális rabság között. Ezeknek az emberi határhelyzeteknek a feldolgozása, vitatása adja a nem mellesleg szórakoztatóan és végtelen empátiával megírt szöveg erejét. Ahogy a szereplők szenvednek, lázadnak, kitörnek, új életet kezdenek, majd berendeznek maguknak egy új életet: példájukon keresztül házassággal, családdal, tekintéllyel, tradícióval, nemi szerepekkel kapcsolatos, mindannyiunkat érintő, mai napig aktuális kérdések szólalnak meg. A Földi paradicsomban tudatosan és pontos céllal keverednek a nemi szerepek; szerzői utasítás szerint egyes női karaktereket férfi színész játszik és fordítva. Az első felvonásban számtalan szürreálisan komikus helyzet adódik ezekből a shakespeare-i szerepcserékből.
A második rész olyan korban játszódik, ahol a társadalom – elvileg – elfogadóbb és nyitottabb a szexuális identitáskeresés iránt. A szereplők (ebben a részben minden színész a saját nemét játssza) mégis kétségbeesetten keresik különféle formációkkal kísérletezve a működőképes kapcsolatot és ideális családmodellt. A zavarodottság és a magány talán a mában még szomorúbb, mint az első részben.
        Caryl Churchill (forrás: KV Társulat)
Vajon van remény egy korszerű és működő családmodellt kialakítani, amelynek minden tagja megbecsült és egyenrangú félként vesz részt a közösségben?
Földi paradicsomot Ördög Tamás állítja színpadra, szereplők: Jászberényi GáborMessaudi Emina(e.h.), Schmied ZoltánSzabó ZoltánSzáger ZsuzsaTerhes Sándor és Urbanovits Krisztina. Caryl Churchill színdarabját a magyar nézők Upor László fordításában ismerhetik meg, a darabban szereplő verses betétek pedig Háy János fordításai. 
Az előadást az alkotók 18 éven felüli nézőknek ajánlják. A Földi paradicsom elsőként november 26-án, majd november 29-én és december 9-én látható a Trafóban.
(Forrás: KV Társulat)

Kapcsolódó cikkek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése