2010. november 23., kedd

Nagyalásony online - Kitin Klán

Kitin Klán a Kertbe megy
2010. november 21. vasárnap, 21:29 | | |
November 17-én, hatalmas élményben volt része a nagyalásonyi, dabronyi, pápasalamoni és somlószőlősi ovisoknak, óvó néniknek, és az alsó tagozatos tanulóknak és tanítóiknak, hiszen a Kitin Klán Nagyalásonyba érkezett.

Iskolánk közös pályázatban vett részt egy budapesti színtársulattal. A pályázat célja, hogy községi óvodák és iskolák gyermekeinek helyben adhasson színházi élményt. A pályázat koordinátora Gyenes Viktor volt, akinek hála, a K.V. Társulat hozzák is eljutott.
A Kitin Klán a Kertbe megy játékos formában hívja fel gyerekek és felnőttek figyelmét a környezettudatos magatartás fontosságára; humoros, groteszk helyzeteken keresztül beszél a környezetszennyezés veszélyeiről. Az alkotók célja, hogy az előadás ösztönözzön a kezdő lépésekre, melyeket mindannyian megtehetünk élhető jövőnk érdekében.

A helyszín a Kert, a szereplők rovarok és növények. A bűzös ganajtúró bogár megunta, hogy társai állandóan csúfot űznek belőle, ezért a félelmetes és rettenetes szitakötővel hatalmas üzletbe vágják csápjaikat. A kertbe kerülő szennyező vegyi anyagokból szépségipari termékeket gyártanak, és eladják őket csápbodorítóként, kitinfényesítőként, és szárnypúderként, csáphosszabbítóként. A rovarok jobban is néznek ki tőlük, megszépülnek, megerősödnek, csillognak. Ám egy kis idő elteltével megbetegszik a Kert, és a bogarak, például a katica és a hőscincér is. De Szita, a szitakötő és Bugatti, a ganajtúró, a bolttulajdonosok is megfertőződtek a sok szennyező anyagtól. A problémát csakis a Kitin Klán oldhatja meg a Kert védelmezőjével: a Pókkal és gyógynövényeivel. Sasa, a botsáska, Bogi, a bogáncslepke, és János, a szentjánosbogár a Pókkal elindulnak hát, hogy meggyógyítsák a Kertet. Szerencsére mindenki újult erővel tér magához, és együtt gyűjtik össze a sok-sok szemetet a Kertből.

Ez a zenés, vidám előadást egyaránt magával ragadta a kicsiket, nagyokat, sőt a felnőtteket is. A művelődési ház hatalmas, varázslatos Kertté változott. Egy hatalmas függöny mögé lépve puha zöld talaj termett a lábunk alatt, és ágak, virágok közt ülhettünk le, így mi magunk is részesei lehettünk a cselekménynek. A plafonról pókháló csüngött, a függöny mögül ének szólt, mintha csak életre kelt volna a természet. A színészek a díszletek rejtekéből kerültek elő a gyerekek nagy meglepetésére. A fantasztikus jelmezek hatalmas sikert arattak. Figyelemre méltó volt például Bogi, a bogáncslepke szárnya, vagy a légy szitából készült szeme, vagy akár a ganajtúró bogár hatalmas gombóca és a botsáska jelmeze, melyből innen-onnan botok álltak ki. A szentjánosbogár világított, a légy petézett, a katica tetveket gyűjtött, a pók hálót szőtt; igazi mesebeli élmény volt.

A történet vége és egyben tanulsága - úgy gondolom - eljutott a gyermekekig, hiszen a Kert megmentésében már ők is részt vettek. Együtt gyógyították meg a beteg bogarakat a gyógyfüvekkel, és együtt szedték össze a szemetet (műanyag flakonok, papírok, nejlondarabok) a Kertből, és vitték el a kukába a színészek segítségével.

Köszönet a K.V. Társulat tagjainak és színészeinek (Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina vezetésével), hogy ilyen emlékezetes, színvonalas, gyönyörű és tanulságos mesét hoztak el nekünk és gyermekeinknek. És köszönjük Gyenes Viktornak, a pályázat koordinátorának az együttműködést, és hogy a segítségével eljutott hozzánk is a Kitin Klán.

Csikós Bori



Kapcsolódó link:
Csodaceruza: A Kitin Klán a Kertbe megy - interjú



JP-Bookmark plugin
www.joomlaportal.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése